Skip to main content

Ghid de WhatsApp Business : ce este, funcții și strategii

WhatsApp Business în domeniul marketingului digital a devenit un instrument esențial pentru companii și pentru toate tipurile de afaceri, fie ele fizice sau digitalizate. Din același motiv, a fost atât de necesar un ghid WhatsApp Business, încât, începând de astăzi, poți implementa acest instrument ca încă un canal în planul tău strategic.

S-ar putea să te întrebi: în ce fel a revoluționat WhatsApp-ul comun WhatsApp Business? Adevărul este că WhatsApp Business este special creat pentru a îmbunătăți serviciul pentru clienți al companiei tale. Cu acest canal ne angajăm să fim mai apropiați și avem ocazia să ne automatizăm serviciile. De asemenea, ne va împiedica să rămânem lipiți de computer sau de telefonul mobil non-stop răspunzând la mesaje. Nu că este o problemă, dar știm cu toții timpul necesar pentru a servi clienții, nu?

Prin acest ghid vei putea cunoaște acest instrument în profunzime.Îți vom arăta cum vei putea activa contul WhatsApp Business sau cum poți trece de la un cont comun la unul de afaceri.Vei cunoaște funcțiile pe care ni le oferă această nouă extensie WhatsApp și îți vom arăta cum să profiți la maximum de contul tău de afaceri pentru a vinde produsele și serviciile tale.Vei învăța să creezi un catalog de produse și, în cele din urmă, îți vom arăta care sunt strategiile sau trucurile pe care le aplicăm.

Ce este WhatsApp Business?

WhatsApp Business sau WhatsApp pentru companii este o nouă versiune pe care cea mai cunoscută și cea mai utilizată aplicație de mesagerie instant a creat-o pentru companiile mari, mijlocii și mici. Cu acesta, putem îmbunătăți și optimiza serviciile noastre, implementând funcții și instrumente pe care toată lumea trebuie să le aibă la îndemână atunci când deservesc clienții rapid și ușor.

Știm că WhatsApp este cunoscut ca un canal de mesagerie eficient, astfel încât versiunea WhatsApp Business îndeplinește același rol, dar mult mai îmbunătățită și, mai ales, pentru un public specific. Se adresează domeniului profesional și al afacerilor și oricărui antreprenor care a început un proiect cu viziunea extinderii acestuia și creșterii pe piață.

Cum să îmi activez și să îmi configurez contul WhatsApp Business?

Pentru a vă activa contul WhatsApp Business, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este următorul:

# 1 Descărcați aplicația

Descărcați aplicația „WhatsApp Business” de pe telefonul mobil. Uită-te la diferențele cu platforma personală pe care o folosești în mod normal în ziua ta. Amintiți-vă că acestea sunt două aplicații diferite.

# 2 Selectează numărul și verifica

După ce ai descărcat-o, introdu numărul cu care dorești să creezi WhatsApp Business. Este recomandat să nu introduci numărul tău personal deoarece nu ar fi optim să amesteci contactele personale (familia și prietenii) cu clienții.

Când îl introduci în câmpul indicat, WhatsApp Business va verifica automat dacă numărul pe care tocmai l-ai introdus este corect sau nu. Apasă ok când este notificat până când este înregistrat.

# 3 Introdu datele

Odată înregistrat numărul, următorul pas este să adaugi datele corespunzătoare ale companiei tale. Pentru a face acest lucru, accesează cele trei puncte din dreapta sus și selectează opțiunea „Setări”.

Apoi selectează opțiunea „Setări companie” și introdu toate informațiile în câmpurile corespunzătoare:

 • Locația companiei (pe hartă)
 • Categoria companiei
 • Descrierea Companiei
 • Ore de afaceri
 • E-mail

Site web (dacă ai unul. Dacă nu ai unul, adaugă link-ul rețelei sociale pe care o utilizezi cel mai mult).

# 4 Automatizează-ți mesajele

La deschiderea contului vostru WhatsApp Business, este important să îți automatizezi propriile mesaje, cum ar fi: 

 • mesaje de bun venit, 
 • mesaje atunci când ești absent 
 • mesaje de răspuns rapid, pentru a facilita serviciul pentru clienți și procesul de cumpărare.

Pentru a începe automatizarea acestora, va trebui să mergi din nou la „Setări companie” și să selectezi opțiunea „Instrumente de mesagerie”. Acolo vei găsi următoarele opțiuni:

 • Mesaj absent
 • Mesaj de întâmpinare
 • Răspunde rapid

Funcții și instrumente WhatsApp Business

Vrem să îți spunem în detaliu care sunt funcțiile pe care le poți profita în WhatsApp Business pentru a-ți facilita procesele de deservire a clienților și pentru a le specifica achizițiile cât mai curând posibil.

Creează un profil de companie

Aceasta este una dintre primele funcții în care WhatsApp comun diferă de versiunea business. Prin această versiune poți evidenția specificațiile serviciului sau produselor tale.Poți atașa informații valoroase, cum ar fi programul de deschidere și închidere, contactele, site-ul web etc.

În acest fel, vei avea ocazia să ai un magazin online printr-un singur clic.

Setări de răspuns rapid

WhatsApp Business îți permite să automatizezi răspunsurile și să eficientizezi serviciile pentru clienți și procesele de vânzare. Poți configura mesajele, le poți programa și acestea vor fi trimise automat la momentul selectat. Acest lucru îți va permite să economisești mult timp pe care l-ai folosit pentru a răspunde la toate contactele tale înainte.

Cel mai bun lucru este că îți poți personaliza propriile răspunsuri rapide, după caz.

Organizează-ți agenda cu etichete

Cu WhatsApp Business va fi mai ușor să identificăm clienții, familia și prietenii prin etichete personalizate cu nume și culori semnificative.

Acesta este unul dintre cele mai bune beneficii pe care WhatsApp le oferă companiilor, deoarece te va ajuta să-ți gestionezi fiecare dintre clienți într-un mod eficient, planificat, organizat și să nu mori încercând să cauți chaturi unul după altul.

Setează etichetele

Apasă cele trei puncte din partea dreaptă și selectează opțiunea „Etichete”

Apoi începe să creezi etichete dacă nu le ai încă sau dacă ai, modifică le pe cele existente. Una dintre recomandările pe care ți le putem oferi este că ai propria ta nomenclatură pentru a putea identifica fiecare dintre clienți și chat-uri pe categorii.

De exemplu, nomenclatura noastră WhatsApp pentru a identifica fiecare chat din echipa de lucru începe astfel:

[CMAS] + titlul pe care îl atribuim în funcție de echipă. Deci, poți face același lucru, dar cu propria ta nomenclatură: [CATEGORIE] + nume.

Și în același mod poți sorta culorile după categorie:

 • Galben [CATEGORIE] + nume.
 • Verde [CATEGORIE] + nume.
 • Albastru [CATEGORIE] + nume.

Mesaje automate

Acum poți activa o mesagerie automată pentru a răspunde clienților tai atunci când nu ești disponibil.De asemenea, îți permite să trimiți mesaje în bloc pentru a informa despre noi cursuri, reduceri, lansări și actualizări pe care toți clienții ar trebui să le știe atunci când au fost atât de loiali brandului tău.

Știm că uneori ne ia prea mult timp să răspundem fiecăruia dintre clienți, dar acum, cu această nouă funcție, experiența noastră va fi mult mai rapidă.

Pentru a configura mesajele, primul lucru pe care trebuie să-l faci este următorul:

Mergi la opțiunea celor trei puncte care se află pe partea dreaptă, apoi apasă opțiunea „Trimiteți mesaje către clienți”

Statistici ale conversațiilor tale.

De asemenea, vei putea cunoaște în detaliu toate datele fiecărei conversații cu clienții tai și le poți confirma când au fost trimise, livrate și citite. În acest fel, vei putea vedea, de asemenea, nivelul de interacțiune pe care l-ai avut cu clienții tai și orele în care există mai multe solicitări.

Poți vedea statisticile apăsând opțiunea celor trei puncte aflate în partea dreaptă sus și apăsând „Setări companie”. Apoi selectezi opțiunea „Statistici” și gata, vei putea vedea următoarele date:

 • Trimite mesaj
 • Livrat
 • Primit
 • Trimis

Optimizează-ți contul WhatsApp Business

Întotdeauna prima impresie pe care o primesc clienții despre compania ta este cea mai importantă. Deși mulți spun că nu putem judeca o carte după coperta sa, în publicitate și marketing funcționează așa. Prin urmare, trebuie să ai grijă de optimizarea contului tău WhatsApp Business în detaliu, începând de la biografie.

Sfaturi pentru optimizarea biografiei companiei tale.

Ca imagine de profil, selectează o imagine care are o rezoluție de 140 × 140 pixeli. Aceste măsurători sunt standard și vor ajuta la aprecierea imaginii de profil.

Utilizează sigla companiei ca imagine de profil. Alege o imagine unde fiecare detaliu al logo-ului poate fi pe deplin apreciat.

La fel ca în biografiile rețelelor sociale precum Instagram, este necesar să reflectăm în biografie cine ești și ce faci?

Selectează categoria potrivită pentru afacerea ta. Pentru a face acest lucru, ghidează-te în ceea ce oferi.

Descrie compania ta în maximum 30 de cuvinte și adaug-o la biografie ca o completare a ceea ce ai postat deja.

Sfaturi Utile

 • Specifică orele de asistență pentru clienți.
 • Adaugă un site web pentru a adăuga profesionalism și credibilitate produselor și serviciilor tale.
 • Dacă nu știi cum să creezi o pagină de destinație, aici îți arătăm cum poți crea una singură: „Creează cele mai bune pagini de destinație” și utilizează cele mai bune instrumente pentru a le crea.
 • Adaugă un e-mail, astfel încât clienții tai să te poată contacta într-un mod mult mai formal, dacă preferă.
 • Adăuga o descriere personalizată informațiilor pentru a-ti reaminti că esti disponibil pentru a răspunde cererilor fiecăruia dintre clienții tai. Acest lucru te va ajuta să fii aproape de ei și să-i informezi că vei fi disponibil și că vă pasă de întrebările și cererile lor.

Cum se creează un catalog de produse

Acum este momentul să-ți creezi propriul catalog de produse și da, WhatsApp Business îți oferă și posibilitatea de a-ți arăta produsele și serviciile într-un mod mult mai practic și simplu.

Catalogul de produse tinde să conțină informații de mare valoare pentru clienți și în același timp foarte necesare pentru tine, astfel încât să poți închide vânzările cât mai repede posibil.

Începe astfel încât să poți crea un catalog de produse de succes:

 • Fa click pe opțiunea cu cele trei puncte din partea dreaptă sus și selectează „Instrumente companie”, apoi continua să selectezi opțiunea „Catalog”.
 • Apasă opțiunea „Adăugați articole” și adaugă imaginea pe care dorești să o partajezi sau pictogramele. La încărcarea imaginilor, îți recomandăm să utilizezi măsurătorile de 472 x 330 pixeli.
 • Nu uita să implementezi aceeași linie grafică pe care o utilizezi în reclame, web și rețele sociale pentru a fi consecvent și pentru a alege să fii mai profesionist.
 • Scrie numele produsului tău.
 • Include prețul produsului tău. (opțional). Recomandăm întotdeauna adăugarea prețurilor, astfel încât clienții tai să poată evalua ceea ce se potrivește cel mai bine interesului și bugetului lor.
 • Adaugă o descriere a produsului.
 • Adaugă link-urile de achiziție.

Avantajele față de WhatsApp Business

Strategii de vânzare pe WhatsApp Business

Implementarea strategiilor de vânzare pe WhatsApp Business devine ceva mai mult decât esențial atunci când ai luat decizia de a-ți migra serviciul clienți către acest canal foarte eficient de mesagerie instant.

Povestiri Instagram

Poveștile de pe Instagram sunt o oportunitate pe care nu o poți rata pentru a disemina informații valoroase, precum oferte, lansări, campanii etc. Așadar, folsește-le în strategia ta și utilizează opțiunea „glisare”, astfel încât să te poată contacta prin WhatsApp.

IMPORTANT: Reține că acest tip de strategie (glisare) este disponibilă numai dacă ai peste 10.000 de adepți pe Instagram (cel puțin deocamdată) 😉

Buletine informative

Poți profita de marketingul prin e-mail și buletine informative pentru a menține clienții sau contactele din baza ta de date actualizate.

Când vine vorba de vânzarea prin e-mail marketing sau buletine informative, puteți atașa un buton sau un link care direcționează utilizatorul către un chat WhatsApp Business pentru a face o achiziție. Pentru a face acest lucru, vă recomandăm ca după efectuarea ofertei să vă adăugați persoana de contact, astfel încât utilizatorul să facă clic și să scrie doar pentru a solicita informații.

Facebook ads și Instagram ADS

Publicitatea cu plată va fi, de asemenea, o opțiune bună atunci când vinzi un anumit tip de produs sau serviciu. În echipa noastră folosim un buton direct către un chat WhatsApp, astfel încât să poți scrie în cazul în care ai întrebări sau dorești să întrebi despre serviciile noastre.

De asemenea, creăm reclame pentru a face utilizatorul să înțeleagă că suntem disponibili pentru orice solicitare sau nedumerire pe care aceștia o pot avea. 

Aici vă împărtășim un exemplu:

https://deepviewmarketing.com

Dezvoltarea unei pagini de destinație la lansare pentru a oferi un produs nou sau un serviciu actualizat este o oportunitate de aur. Putem integra opțiunea de chat WhatsApp pentru oricine este interesat să ceară sau să cumpere produsele și serviciile pe care le oferi.

Profiluri Instagram

V-am spus beneficiul pe care ți-l pot oferi poveștile Instagram atunci când vine vorba de dorința de a vinde prin WhatsApp Business, dar există și posibilitatea de a vinde fără a fi nevoie să ai 10.000 de fani.

Pentru a face acest lucru, poți integra un link către spațiul „site-ului web” găsit pe profilul tău Instagram, care direcționează utilizatorul către un chat direct cu compania ta.

Va trebui să adaugi doar numărul de telefon (indicând codul de țară la început), de exemplu: + 04 000000000. Apoi, pune textul mesajului pe care dorești să-l afișezi atunci când îți scrie un client.

De exemplu: „Bună ziua, mi-ar plăcea să primesc informații despre scalarea afacerii mele”

În acest fel, ar fi mult mai ușor pentru tine să-ți salvezi întrebarea: Cum vă pot ajuta?

Amintește-ți că este vorba despre optimizarea proceselor de vânzare și automatizarea acestora cât mai mult posibil cu WhatsApp Business.

 

Contacteaza-ne!

Leave a Reply