Skip to main content

Pozitionarea unui brand pe piață este elementul cheie de care trebuie să ții cont dacă vrei să fii cât mai sus în mintea clientului.Ai nevoie să decizi care este nișa și care este segmentul de piață în care vrei să activezi indiferent dacă vei alege să dezvolți un brand personal sau să-ți faci o companie.

Brandingul și poziționarea pe piață este o necesitate critică dacă vrei să lansezi o afacere în mentorat, consultanță sau coaching. Concurența crește pe zi ce trece, iar tu ca antreprenor trebuie să poți să te diferențiezi de restul ca să poți învinge în această competiție.Mai jos vei putea descoperi 5 strategii pentru pozitionarea unui brand personal puternic pe internet.

Există mai multe tipuri de strategii de poziționare. Iată doar un exemplu de poziție a unui brand:

Atribute și beneficii

Asocierea brandului tău cu anumite caracteristici sau cu o anumită valoare benefică

Prețul

Asocierea mărcii tale cu prețul competitorilor tăi

Calitatea

Asocierea calității produsului tău cu a celorlalți competitori ai tăi.

Utilizarea și aplicarea

Consumatorii percep serviciul / produsul tău cu o utilizare specifică

Concurenți

Ce îi determină pe consumatori să creadă că marca produsului tău este mai bună decât cel al concurenților tăi.

După cum poți vedea, consumatorii vor percepe brandul tău în funcție de aceste caracteristici pe care le are produsul sau serviciul tău.

Din acest motiv este bine ca încă de la început să stabilești cum vrei să apari în fața potențialilor tăi clienți. Acest lucru nu se poate face peste noapte. Este nevoie de timp, ca oameni să afle de tine și de valoare serviciul tău.

Cum să te poziționezi pe piață ca expert?

Pentru a atrage tipul potrivit de achiziție, trebuie să vă plătească pentru serviciile tale, să vă poziționați clar în mintea acestora, astfel să se gândească la tine atunci când va avea o problemă particulară pe care să știe că o poate rezolva.

De exemplu:Dacă cineva ar avea nevoie să se pregătească de examen TOEFL, atunci tu să fii soluția ideală pentru el. Nu trebuie să mai existe dubii pentru el pe cine să aleagă. Odată ce ai stabilit nișa și avatarul de client, trebuie să vii cu aceeași ofertă unică de valoare care s-ar potrivi maxim pentru ceea ce caută și important: poate permite acel lucru.

Chiar dacă ai un serviciu excelent și faci marketing bun pentru produsul tău, publicul țintă va face diferența. Trebuie să cauți acolo unde sunt potențiale tăi.

Ține cont de punctele tale forte.

Pentru a te poziționa corect, ia în calcul la ce ești cu adevărat bun. Nu are sens să mergi în segmentul de piață unde nu ești pregătit. Mergi acolo unde valoarea ta ar fi de maxim ajutor. Dacă vei utiliza la maxim cunoștințele, talentul și experiența ta, vei avea rezultate superioare indiferent de ce nișă sau poziționare vei alege.

Alege segmentul de piață cu aceleași valori.

După cum probabil cunoști diferite segmente de piață au cultură, interese și cerințe diferite. Trebuie să identifice acea zonă unde personalitatea ta va rezona cu acei oameni. Să te poți simți pregătit și în același timp confortabil ca să lucrezi cu banii din acest segment de piață. Atunci când sistemul de valori și misiunea va rezona vei fi cel ales, si vei primi atenția și cei mai mulți vor sa fie in preajma ta.

Nu te gândi doar la bani.

Indiferent de ce poziționare pe piață vei decide să alegi, scopul principal nu trebuie să fie banii. Acest tip de afacere, este legat de sprijinirea altor persoane ca să obțină rezultate. Deci, ca mentor sau coach, trebuie să fii perceput ca cel care garantează rezultate. Oamenii vor veni la tine cu o problemă pe care tu în mod ideal trebuie să o poți rezolva.

Alegeți să oferiți aspectele financiare vor crește proporțional sau chiar exponențial cu valoarea adusă.

#1 Prin ce ești diferit?

Potențialii tăi trebuie să vadă ceva deosebit în tine. Nu trebuie să fie mare lucru. Important ca cei ce te urmăresc să se regăsească în personalitate ta. De exemplu, ai putea fi deosebit prin faptul că iubești să gătești sau să faci în weekend pe bicicletă. Aceste lucruri te fac să par mai uman, să crezi o conexiune emoțională și vei genera mai multă încredere.

#2 Care este acel cel mai important lucru ce te face special?

Cei interesați de servicii tale, trebuie să știe ce ai tu special pentru ei. De exemplu poate aduci exemple și testimoniale cum ai ajutat o persoană X să scadă 10 kg timp de 60 zile, sau cum ai ajutat o afacerea și a creascut de la 5 mii euro la 10 mii euro lunar.

#3 Care sunt convingerile tale?

Aici se potrivește cel mai bine un exemplu. Cineva are convingere fermă că nu poate crește masa musculară fără sală de forță și greutăți suplimentare iar altul poate avea părere totală opusă. Ca expert trebuie să ai o poziție la acest capitol. Nu poți să fii peste tot, vorba aceea: “Nici carne, nici pește.”

#4 Prin ce se deosebește publicul tău de restul?

Poți oferi mentorat pentru start-up-uri în domeniul tehnologiei sau poți fi mentor pe zona de antreprenoriat social. Coach ce lucrează cu cei ce studiază matematica pentru bacalaureat sau lucrează cu cei ce se pregătesc pentru olimpiadă la mate. După cum vezi, chiar dacă ai aceeași nișa, publicul este diferit, ceea ce face ca să existe diferențiere între branduri.

#5 Prin ce se deosebesc servicii tale?

Potențiali clienți trebuie să vadă sau să facă diferență între tine și competitori. De exemplu, dacă faci coaching de cariera, atunci diferența majoră a ta ar putea fi că toți cei care lucrează cu tine, au șansa de a se angaja la compania X prin colaborarea pe care o avem.

Strategii pentru pozitionarea unui brand pe piață personal

O dată ce te-ai decis cu nișa și poziția pe piață, urmează partea de marketing și branding. La această etapă trebuie să spună oamenii că noi existăm și putem rezolva un anumit tip de probleme.

#1 Participarea la evenimente.

Una din cele mai importante tactici pentru personal branding este să participe la evenimente. Chiar dacă uneori acestea nu sunt pe plac, ajuta enorm la formarea unui brand personal. Interacțiunea cu persoane te poate aduce direct, recomandări și reputația în nișa ta.

#2 Vorbitul în public.

Acesta este probabil unul din cele mai puternice instrumente pentru a spune lumii cine ești. Chiar dacă n-ai ocazii și relații care să te ajute ca să discuți în public, ai putea crea propriul grup unde să te exprimi. De exemplu, ai putea organiza o ieșire în parc cu membrii sau chiar ceva mai mult: urcare pe munte, sau…

#3 Creează evenimente live.

Organizează evenimente live prin oferirea de valoare celor care te urmăresc. Chiar dacă vei avea puțini cei care vor participa, nu trebuie să te descurajeze. Să ne amintim că avem nevoie de câțiva oameni, fani, ambasadori… care sunt atrași de ceea ce facem și în viitorul apropiat de ceea ce facem să apelați la adevărul nostru și nu vă recomandăm.

#4 Utilizează puterea rețelelor sociale.

Identifică cel mai potrivit canal de social media prin care vrei să te promovezi. Focusează-te doar pe acest canal până când vei simți că ai luat maxim de la acea rețea. Nu uita să folosești și reclame plătite pentru a genera trafic la start.

#5 Colaborează cu grupuri și persoane cu influență din nișa ta.

Poți face afiliere cu site-uri, bloguri, conturi de Instagram etc pentru a-ți promova brandul. Dacă nu ai buget pentru o astfel de promovare, poți să crezi conținut, de exemplu să scrii un articol pentru o revizuire cu condiția că vor scrie cine este autorul și vor pune link către site sau pagina de business.

Așadar, pozitionarea unui brand este o abilitate care poate fi dezvoltată. Există multe modalități de a vă poziționa afacerea. Pentru a avea succes, trebuie mai întâi să decizi asupra obiectivului tău și apoi să folosești tehnicile de poziționare pentru a-ți îndeplini obiectivele.

 

Contacteaza-ne!

Leave a Reply