Skip to main content

Crearea unei campanii publicitare pe Facebook ads poate părea ușoară, dar în realitate este o muncă strategică, care necesită experiență, timp, resurse și multe experimente.
De parcă asta nu ar fi suficient, Facebook implementează noi modificări în fiecare săptămână, o funcționalitate care funcționa ieri pentru tine, mâine poate fi eliminată. De aceea, este important să faceți permanent campanii și să încercați lucruri noi pentru a reduce costurile campaniilor și a crește rezultatele (conversiile).

Ce trebuie să înțelegeți înainte de a face campanii publicitare bune pe Facebook

   Să dai a BOOST (PROMOVARE) la o  postare  existentă pe pagina ta de fan NU este publicitate. Asta îi dă un impuls. Dacă doriți cu adevărat să promovați o postare organică deja publicată, cel mai bun mod este să o faceți prin intermediul managerului de anunțuri pentru a profita la maximum de fiecare leu pe care îl investiți.

Crearea  de campanii publicitare fără Business Manager este  limitată și mai mult dacă gestionați clienți.

A nu utiliza Facebook Pixel (instalarea acestuia pe site-ul nostru și utilizarea acestuia în campanii) înseamnă a pierde bani și, mai presus de toate, a pierde posibilitatea de a afișa reclame utilizatorilor care ne vizitează pe site-ul nostru. Facebook Pixel ne permite să segmentăm mai bine. Nu ai vrea să faci aceeași campanie de retargeting de Amazon? Acea campanie în care după ce vezi un produs pe Amazon te urmărește prin rețelele sociale și paginile web. Cu pixelul puteți afișa și un anunț utilizatorilor interesați.

Instagram este încă o locație pentru a afișa anunțurile voastre și trebuie să lucrați separat, deoarece același anunț de pe Facebook NU se potrivește pe Instagram. Aceasta este o greșeală pe care o fac mulți.
Segmentarea Facebook este mai largă decât stabilirea intereselor de bază (marketing digital, manageri de social media etc.).

Principalele funcționalități ale lui Facebook Ads

Managerul de anunțuri Facebook Ads este foarte complet și oferă diferite funcționalități pe care vrem sa ți le repetăm:

  Statistici de public | pentru a crea segmentări sau pentru a analiza segmente de public. De exemplu: vezi ce interese au fanii concurenței tale.

 Public | pentru a crea un grup de utilizatori pe care îl puteți include sau exclude în campaniile tale. Există diferite tipuri de segmente de public:

 •         Segmente de public salvate (segmentați pe criterii demografice, interese și comportament).
 •         Segmente de public personalizate (vă importați baza de date, creați un grup de utilizatori pe baza traficului site-ului tău web, creați un alt grup cu persoane care au interacționat cu profilul tău Instagram etc.).
 •         Segmente de public similare (puteți crea un grup nou de persoane pe baza paginii tale de fani sau a traficului tău  web și chiar a bazei de date).

    Pixel | pentru a măsura toate evenimentele declanșate pe pagina ta după ce instalați codul invizibil. De la vizite, la clienți potențiali, vânzări, vânzări ascendente etc.

    Analize | Este ca Google Analytics al anunțurilor tale, aici puteți vedea chiar și câți utilizatori cumpără după ce ați lăsat un comentariu.

Cum să configurați o campanie publicitară pe Facebook

1 – Situația ta actuală

Analizați-vă situația actuală pentru a determina dacă chiar aveți nevoie de publicitate chiar acum. Nu ne înțelegeți greșit, suntem convinși că fiecare afacere ar trebui să investească în publicitate, dar această investiție ar trebui să vină atunci când avem totul pus la punct. 

2 – Obiective și scopuri

Obiectivul  este ceea ce doriți să obții  cu campania ta  publicitară, iar scopul tău este ceea ce doriți să obții cu aceea campanie. Sunt lucruri diferite, de exemplu:

 •     Obiectiv principal – creșterea vânzărilor magazinului online
 •     Obiective secundare – crește 20% din vânzărilor prin publicitate online
 •     Obiective secundare – să nu investim mai mult de 50% din valoarea produselor cu publicitatea online. Permiteți-ne să clarificăm, dacă produsul/serviciul costă 197 LEI, înseamnă că nu vrem să plătim mai mult de 98 LEI  pentru fiecare client nou. Dar, atenție  cu  acest lucru, când vă ocupați de scalare și vânzare cu publicitate, nu ne-ar deranja să plătim 197 LEI  pentru că ne  concentram  cu adevărat pe LTV (Lifetime Value) și știm că un client care cumpără 197 astăzi în câteva luni va cheltui Încă 300-500Lei. Ceea ce înseamnă că de fapt plătim 197 LEI  astăzi, dar câștigăm în continuare cu vânzările pe care le vom face.

Acum vom examina scopurile (întotdeauna mai bune decât obiectivele tale):

 •     Creșterea vânzărilor  cu 50%
 •     Menținerea de  CPA la 50-75 Lei  pentru a obține o rentabilitate mai bună a investiției.

S-ar putea să credeți că sunt prea ambițioase aceste  obiectivele, dar realitatea este că fără ele ne-am  limita la obținerea de rezultate care ar plăti doar salariile angajaților.

3.Definirea elementelor de bază

Există câteva lucruri de bază pe care trebuie să le rețineți atunci când creați campania:

 •     Unde se întâmplă magia, adică unde  utilizatorii accesează informațiile despre ceea ce vând. Aceste pagini trebuie optimizate pentru a seduce și a convinge.
 •     Cum măsurăm conversiile, trebuie să instalăm Facebook Pixel (dacă doriți să aflați cum să configurați pixelul, accesați acest articol) și să avem Google Analytics bine configurat pentru a măsura fiecare eveniment (conversie) al site-ului nostru web, de la vizite la clienți potențiali și vânzări.
 •     Cât doriți să cheltuiți pentru a vă atinge obiectivele. De exemplu:

        Voi investi 20 de Lei pe zi în fiecare set de anunțuri (dacă avem 4 ar fi 80 LEI pe zi) – Nu voi plăti mai mult de 80 Lei  pentru fiecare vânzare

 •     Cât timp va fi activă campania mea? Fiecare campanie are o dată de începere și o dată de încheiere (chiar și cu optimizări, campaniile mor la un moment dat). Dacă aveți un buget redus, este mai bine să puneți câteva zile în loc să întindeți bugetul. Ceea ce recomandăm este să vă reinvestiți câștigurile pentru a obține rezultate mai bune.

4 – Începem cu configurația din Facebook Ads

#Modelul tradițional al unei 1 campanii = 1 set de anunțuri care este = 1 anunț NU este scalabil și NU va funcționa așa cum are nevoie afacerea ta.
De aceea, este important ca înainte de a lansa să aterizăm  campaniilor noastre pe hârtie sau digital.

4.1 – Cum să vă structurați campaniile Facebook Ads

Cea mai mare problemă pe care am văzuto la multi oameni  este că atunci când lansează o campanie publicitară pe Facebook, se limitează la crearea unui singur set de reclame (adică o singură direcționare) și aceasta este o EROARE foarte mare, deoarece suntem limitați cu un public FOARTE mare care nu  va converti sau foarte mică ce  va fi foarte scumpă.

Așa cum veți vedea în graficul de mai jos, idealul de făcut atunci când creați o campanie este să creați diferite seturi de reclame cu diferite reclame incluse.

Imaginați-vă că vrem să vindem  cursul nostru avansat de Facebook Ads, atunci când încep o campanie de la zero (pentru că avem multe: D) primul lucru pe care l-am  face ar fi să creăm o campanie de trafic sau conversii cu 4 seturi:

    Opțiunea 1 | Organizarea de către TOFU, MOFU, BOFU pentru a afișa mai întâi articole, apoi lead magnet (cursuri sau cărți gratuite) și în final cursul. Ultimul set ar fi retargeting pentru utilizatorii care au vizitat coșul și NU au cumpărat.

    Opțiunea 2 | Organizarea în funcție de tipul de persoană cumpărător și direcționarea traficului rece către pagina de vânzări. Un set pentru Community Manager, unul pentru proprietarii de afaceri și unul pentru agenții. Acesta din urmă ar fi, de asemenea, retargeting.

Această structură vă va ajuta să creați, să gestionați, să optimizați și să analizați mai bine campaniile voastre.

4.2 Definirea obiectivului campaniei tale

Este important să diferențiem obiectivul tău de afaceri / marketing de obiectivul tău Facebook Ads.

    Dacă obiectivul tău de afaceri este VÂNZARE, obiectivul tău de pe Facebook ar putea fi traficul web sau conversii.

Dacă obiectivul tău de afaceri este CAPTAREA DE LEADS, obiectivul tău de pe Facebook ar putea fi generarea de clienți potențiali, trafic sau conversii.

Dacă obiectivul tău de afaceri este TRAFFIC la BLOG, obiectivul tău de pe Facebook ar putea fi vizibilitate, implicare, trafic sau conversii.

După cum veți vedea în imaginea de mai jos cu Facebook, avem obiective diferite pentru diferitele etape ale campaniilor noastre.

După alegerea obiectivului tău, va trebui să segmentăm cui dorim să arătăm mesajele noastre publicitare. Amintiți-vă că începem cu un set de reclame, dar că idealul este să aveți mai multe.

4.3 Direcționați în mod strategic seturile de anunțuri

În imaginea de mai jos veți vedea cum folosim segmente de public personalizate pentru a ne regla mai bine direcționarea. Astfel putem ajunge exact la utilizatorii pe care ni dorim. 

În acest exemplu, segmentarea este simplă, vrem ca toți clienții potențiali din baza noastră  de date să ne vadă anunțul, dar ATENȚIE, vrem să excludem clienții pentru că le  vindem un curs. Cu această segmentare nu vom mai avea nevoie sau nu vom mai pune interese deoarece folosim publicuri.

4.4 Investiți în reclamele tale

Procesul de optimizare a anunțurilor se bazează mai întâi pe reglarea fină a anunțului (creativitate) atât a imaginii sau a videoclipului, cât și a redactării și apoi a segmentării. Cu valori precum scorul de relevanță sau CTR putem ști dacă reclamele noastre funcționează cu adevărat.

După știți, trebuie să experimentăm și să folosim emoji / simboluri și texte cu adevărat creative și izbitoare. 

Bune Practici de Campanii publicitare 

Dacă doriți  să obțineți o campanie bună, vă împărtășim câteva dintre cele mai bune practici pe care le folosim și ele funcționează pentru noi 😉

    Nu te zgârci cu banii în publicitate, atunci când există puțini bani, puneți câteva zile în durata campaniei.

    Dacă doriți să obțineți rezultate bune, amintiți-vă că uneori trebuie să investiți mai mult decât în ​​mod normal. Cu 25 lei pe zi este posibil să nu obțineți rezultate în vânzări, dar poate pentru trafic sau pentru atragerea clienților potențiali.

    Dacă doriți să faceți campanii bune, trebuie să configurați bine Business Manager.

    Analizați impactul campaniilor voastre . cu valori bune, de exemplu:

 •         CTR al anunțurilor dvs. (minimum 3% încearcă să realizeze)
 •         Clicuri pe linkurile publicitare
 •         Costul fiecărui rezultat (lead, vânzare, vizită etc.)
 •         Conversia paginii tale de vânzări, recrutare sau forma  de plată.
 •     Folosiți imagini sau ilustrații bune.
 •     Faceți-vă timp pentru a crea titluri și texte bune pentru anunțurile vostre. Redactarea este esențială pentru a crea campanii bune.
 •     Segmentați până nu mai aveți opțiuni rămase. Cu ghidul de segmentare ce vom publica veți avea multe idei.
 •     Folosiți AUDIENȚE personalizate în segmentare
 •     Adăugați apeluri la acțiune în anunț (folosind emoji-uri, de exemplu).
 •     Încercați reduceri exclusive pentru anunțurile tale
 •     Conectați Facebook BOT cu anunțurile tale (făcând acest lucru, puteti crește cu ușurință vânzările voastre). 
 •     Experimentați tot timpul, încercați lucruri pe care alții nu le-ar face niciodată și distrați-vă implementând și convertind.

Leave a Reply