Skip to main content

Pâlnii ai multe. De vanzare doar 2.

Funnels de vânzare: cheia strategiei dvs. de marketing online

V-ați întrebat vreodată cum să reuşeşti vânzarea unui produs sau serviciu online … Răspunsul este ușor: datorită funnelurilor  de vânzare 😉.
Suntem pasionaţi de pâlnii= funnels
Pâlnii de vânzare,funnels de vânzare, proces de vânzare … dacă sunteți interesat de vânzările online, cu siguranță ați auzit despre acest lucru și nu este de mirare:

                   Funnelurile sunt esențiale în cumpărarea traficului

Dar să mergem pe părți:

Ce sunt funnelurile (pâlnile)de vânzare?

Primul lucru despre care ar trebui să fii foarte clar dacă vrei să vinzi este că trebuie să elaborezi o strategie pentru ca un utilizator să contacteze vânzătorul și să facă o serie de pași pentru a termina cumpărarea.
Aici intervin pâlnile  de vânzare, care nu sunt altceva decât:

    O cale concepută pentru a transforma străinii în clienți

Datorită acestui proces rezolvăm 2 nevoi foarte importante pentru o afacere:

 •     Cum se vinde un produs / serviciu online unei persoane care nu ne cunoaște deloc.
 •     Și cum facem ca să ajungă  utilizatori pe web, adică astfel încât să existe trafic.

Interesant, da? 😎

Există două tipuri de pâlnii de vânzare, dar înainte de a vorbi despre ele, vă vom arăta într-un mod grafic în ce constă o pâlnie de vânzare sau o pâlnie:

marketing funnel

După cum puteți vedea în imagine, toate canalele de vânzare sunt împărțite în 3 secțiuni:

 •     TOFU sau Top of the Funnel: mai întâi stabilim conexiunea dintre utilizator și vânzător.
 •     MOFU sau Middle of the Funnel: aici lucrăm la relația cu viitorul client, creând mediul de încredere necesar pentru a trece la ultima etapă.
 •     BOFU sau baza pâlniei: în care prezentăm în cele din urmă oferta și devii client.

Ceea ce vrem să înțelegeți acum este că nu toți cei care merg în partea de sus a pâlniei vor ajunge până jos până la capăt. Cea mai mare parte a traficului va scădea pe măsură ce înaintează, dar este normal, nu le putem plăcea tuturor.

Fiind experţi în traffic in partea superioară a funnelului, în TOFU, este unde intrăm pentru a face parte din acest ecosistem 😎.
Printr-o serie de tehnici, segmentăm clientul ideal, proiectăm campanii publicitare pe rețelele de socializare, fotografii, videoclipuri, texte … și cumpărăm trafic pentru ca aceștia să intre prin această pâlnie.

Care este cel mai important lucru?

Cifrele:  banii investiți în publicitate sunt mai puţini decât cei generați. Dacă nu, aveți o problemă 😔.

Tipuri de pâlnii de vânzare

În funcție de afacere și obiectivul pe care doriți să îl atingeți, va trebui să proiectați o strategie diferită. Cu toate acestea, oricare ar fi aceasta, va trebui să decideți asupra unuia dintre aceste 2 tipuri de pâlnii de vânzare:

 1. Funnels de vânzare Evergreen

Acest cuvânt poate suna ca chinezesc pentru dvs., dar înseamnă ceva de genul unei pâlnii „eterne”, care este întotdeauna disponibilă. Este cu siguranță o pâlnie pe care o puneți la lucru automat și care nu are o dată de închidere.

marketing funnel
Să vedem câteva exemple:

Funnels Evergreen pentru comerț electronic (Ecommerce)

Într-un comerț electronic puteți prelua traficul dintr-un anunț și, dacă la final utilizatorul nu ajunge la coș sau părăsește webul aproape la sfârșitul achiziției, este posibil să trimiteți un „memento”, fie la e-mail sau cu anunţuri de remarketing. In articolul anterior din blogul nostru  sunt prezentate  toate strategiile de remarketing

👉 De ce mă urmărește un anunț? Prezentarea strategiilor de remarketing

Funnels Evergreen  (Pâlnii veşnic verzi😉) pentru webinnar

Fără a merge mai departe, dam exemplu o pâlnie automată pentru un seminar web: 

Poate fi o clasă online înregistrată, care a este întotdeauna disponibilă. Utilizatorul lăsa datele, acceseză conținutul și la finalul videoclipului i se face o  ofertă a cursului. Funcționeză automat! Doar cumpăram traficul ca oamenii să intre în webinar.

Funnel minim viabil

Tratăm acest tip de pâlnie în profunzime pentru că este folosit pentru a aplica clienților:

 1. Mai întâi cumpărăm trafic și îl ducem la o pagină de destinație.(landing);
 2. Când utilizatorul introduce datele sale, acesta aterizează pe o pagină de confirmare, unde oferim mai multă valoare pentru a încuraja acțiunea imediată.
 3. Generăm un impact asupra utilizatorului, crescând posibilitatea ca acesta să devină client.

2.Pâlnii de vânzare punctuale

Sunt pâlnii create pentru un anumit moment sau ocazie, cum ar fi o lansare.

De exemplu, pentru lansarea unui Curs Specific care se oferă doar de doua ori pe an. Prima dată se oferă un antrenament gratuit care se poate deschide de exemplu  de două ori pe an, cu o dată specifică de începere și sfârșit.
Obiectivul este de a capta clienții potențiali și de a încălzi traficul înainte de a oferi vânzarea. Timp de 2 luni, se pregateste  tot ce este necesar:

 • Segmentare.
 • Achiziționarea traficului.
 • Conținut video.
 • Textele publicitare.
 • Debarcări.
 • Automatizări .

Pâlnia în sine are o durată de 30 de zile și toți cei care nu au intrat în acea perioadă de timp vor trebui să aștepte următoarea ediție.
Vrem să subliniem faptul că includerea datelor exacte de început și sfarsit, determină durata achiziției de trafic și, prin urmare, și cea a pâlniei.

3.Funnel de pre-vânzare

În acest exemplu,nu este vorba de vanzare. 🤯

În acest caz este vorba de a oferi conținut de valoare (trei videouri cu soluția a trei probleme diferite)și în același timp sa se testeze care funcționează mai bine. Iar mai apoi pentru  cel care a avut rezultate mai bune se organizează un webinar și aici este cu registru și se oferă atat la audiență din cele trei probe plus pentru audiența rece. Iar ce se observa este ca costul pentru traficul rece este de 10 ori mai mai mare ca pentru cel cald.

4.Pâlnie Super 🔝

Dacă ți-am spune că, cu o Funnel puntual, poți converti o investiție de 1.500 EUR în 59.000 EUR într-o singură săptămână, ne-ai crede? Incredibil, dar adevărat! Dar pentru altă dată.

 

REZUMAT

Puteți să vă complicați pâlnia atât cât doriți, dar, practic, pâlnii de vânzare există doar 2 tipuri:

Pâlnii de vânzare Evergreen: automatizate pentru a rula singure pentru o perioadă lungă de timp.

Pâlnii de vânzare unice: cu o durată de viață specifică în funcție de obiective.

Ambele sunt valabile. Alegerea uneia sau a celeilalte depinde de tipul de strategie pe care doriți să îl urmați și de obiectivele pe care vi le-ați stabilit. Desigur, dacă aveți foarte clar că ceea ce doriți este să începeți să vindeți acum! Vă stăm la dispoziţie 😎.

Leave a Reply