Skip to main content

Ce este copywriting?

Așa cum susține și DEX-ul, reprezintă arta de a scrie texte creative care să vândă prin cuvinte potrivite. Un copywriter creează conținut clar și convingător pentru consumatori, cu scopul de a ajuta acțiunile din marketingul digital.

Aș vrea să deschidem o mică discuție, după ce vei parcurge acest articol și să scrii în comentarii care este ideea ta despre un copywriter? Cum crezi că te ajuta pe tine în business? Este un must-have pentru marketingul online în zilele în care trăim?

Să nu crezi că am uitat de ce ești aici. Așadar, un copywriter scrie texte într-un mod armonios pentru orice tipologie de business care activează online dar și offline. Textele exprimă emoțiile și determină consumatorii să treacă la acțiune. Absolut toate textele dintr-un blog, email-urile, landing page-urile (pagini de vânzare), postările din social media, titlurile din Ads, sau dintr-un website sunt create și concepute de un copywriter (sau ar trebui…). Fii atent la aceste atribute în momentul în care vrei să lucrezi cu un copywriter, el este obligat (spunem noi) sa conducă cititorii spre achiziții.

Absolut toată comunicarea din marketing se face pe baza unui funnel care urmărește să parcurgă următoarele etape:

  • Vizibilitate 
  • Influențare 
  • Vânzare  
  • Localizare

De aceea, nu oricine poate să scrie pentru tine. Nici măcar un scriitor. El da, este creativ, frazele lui au sens și te conving într-o forma sau alta, dar el nu urmărește etapele prezentate mai sus. Ai nevoie de un copywriter pentru ca business-ul tău să meargă brici, și să îți vezi relaxat de treburi.

Munca unui copywriter cuprinde sarcini diverse, de sarcini mici, de optimizare a unor texte deja create, nu foarte complexe, pana la strategii de continuitate, campanii puternice, titluri și sloganuri care ajută brandul să rămână în mintea consumatorului pentru multă vreme. Cum e în cazul color sloganului “Just Do It” – cu siguranță nu e nevoie să menționăm care este brandul care se bucură de recunoaștere.

Ce este content writing/creative writer?

El este creator de conținut.

Copywriting – jobul care se ocupă de creșterea notorietății unui brand. 

Content writer-ul – persoana care se ocupă cu planificarea, scrierea și editarea de a continua dintr-un site web – în scopuri de marketing. Și el se ocupă de scriere de conținut pentru bloguri, postări, scripturi pentru videoclipuri și podcast-uri. Menirea unui content writer nu este aceea de a spune multe prin cuvinte puține, cum este în cazul unui copywriter. El scrie texte relevante pe diverse subiecte de interes pentru publicul larg.

Un content writer planifica și creează materiale scrise sau vizuale pentru a întări autoritatea unui brand. Prin aceste acțiuni el determină audiența să capete încredere în brand ca într-un final să revină.

Nu uita, poți avea un om care să le facă pe ambele la fel de bine. Un copywriter poate să facă și treaba unui content writer.

Cum recunoști un copywriter care este bun?

Poți să îl recunoști și din modul în care se prezintă. Cum alege să pună în ordine cuvintele care-l definesc. Sau, și mai ușor, aruncă o privire peste munca depusă până să ajungă la tine. Conținutul creat de un copywriter nu este o operă de artă care te face să lăcrimezi, este un conținut simplu care vinde. Copywriting = Storytelling – spune o poveste care oferă informații folositoare într-un mod ușor de digerat, deloc agresiv. El surprinde informațiile în baza unor caracteristici ale produselor/serviciilor pe care o afacere le marketează.

Un copywriter bun nu ia o decizie după ureche. E ideal ca acesta să fie informat, să realizeze research, să facă o analiza detaliata, se ghidează după rezultate, face teste în baza unor informații oferite de echipa de la PPC, sau și le procură singur cu ajutorul unor tools.

Încă o idee: un copywriter bun este priceput la spus povesti, înțelege tehnologia, caută mereu noi canale de comunicare, hotărât să aloce timp spre autoeducare.

Cum îți vor crește vânzările dacă adaugi copywriting în business-ul tau?

Știm cu toții, cel mai greu obiectiv nu este acela de a atinge succesul, ci de a menține o constanță. De aceea, ai nevoie de oameni buni din diferite arii de activitate.

Un bun copywriter atrage atenția publicului relevant pentru ce vinde business-ul tău.

Clienții tăi, în momentul în care caută o soluție, ajung la tine în site, sau pe orice platforma pe care activezi, și, dacă informația este una explicită, adaptată nevoilor și intereselor lor, fii sigur că vor ajunge să cumpere de la tine.

Un copywriter contribuie la procesul de branding;

Uneori este nevoie de o idee strălucită pentru a avea succes. Acum să nu crezi că asta-i rețeta. O comunicare uniformă, integrată și bine structurată îți va pune brand-ul pe buzele audienței tale.

În procesul de creare și implementare a strategiei de conținut, copywriterul contribuie la conturarea unei imagini pozitive a brandului în mintea consumatorului și la crearea unor asocieri – cu anumite cuvinte, tonalități, personaje, idei etc.

Ajută prin storytelling în vânzarea pe canalele media.

Cu riscul de a ne repeta, un copywriter te ajuta să vinzi. Fie că e vorba de produse, servicii, cursuri online, crearea de evenimente, etc., munca depusă de un copywriter se va axa în mod exclusiv pe vânzare pe canalele media precum: Facebook, Instagram, TikTok, Linkedin, Twitter și altele.

Crește notorietatea business-ului

Toate acțiunile de mai sus contribuie la creșterea notorietății brand-ului tău. Orice acțiune care deține și un plan de conținut axat pe nevoile audienței business-ului tău, vă da roade. Vei culege într-un an câți alții în 10.

Ca o concluzie a celor prezentate mai sus, investește în copywriteri care înțeleg perspectiva de ansamblu al oricărui business. Fii atent la: maniera în care scrie, cât de ușor îți este să înțelegi ceea ce scrie, cât de armonios se folosește de creativitatea sa, cum se folosește de tool-uri și cum acționează în momentele cheie.

Ai nevoie și tu de texte bune pentru site, conținut pentru social media, blog, ebooks și pagini de vânzare?Nu ezita să ne contactezi!

Mult succes!

Contacteaza-ne!

Leave a Reply